árulás eladva lehetőségek vdszsz

ÚJABB RABSZOLGATÖRVÉNY A LÁTHATÁRON?

Olvasási idő: 3 perc

 

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége javaslatot nyújtott be a kormánynak a vállalkozások gazdasági helyzetének kezelésére a koronavírus  miatt kialakult válsághelyzettel kapcsolatban.

A munkajogi szabályok tervezett módosítása – amely szakértők szerint uniós jogot is sért – számos munkavállalói jogot csorbít, és további fegyvert ad a munkáltatók kezébe az etikus foglalkoztatás megsértésére.

A javaslat egyik lényeges pontja a csoportos létszámleépítést érinti, melynek  kiiktatása esetén a továbbiakban bejelentési kötelezettség nélkül lehetne bármennyi munkavállaló munkaviszonyát megszüntetni.

Ugyancsak tartalmazza a munkaköri leírástól való szabad eltérést, a szabadságkiadás 15 napos közlési idejének eltörlését, és akár több évi szabadság kiadását. Ez persze azzal a következménnyel jár, hogy a munkavállaló akár több éven keresztül sem tud szabadságra menni a későbbiekben.

Javasolják továbbá a túlmunka, a pihenőidő, az ügyelet, a készenlét és a munkaidő beosztás szabályainak további enyhítését.

A válság nem csak a magyar gazdaságot érinti, ezért érdemes körülnézni, hogy más kormányok milyen intézkedéseket hoztak az állampolgárok érdekében.

Vlagyimir Putyin Orosz elnök fizetett munkaszünet bevezetését rendelte el a hétre a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében múlt hét szerdán.

Janez Jansa Szlovén kormányfő 30 százalékkal csökkenti az állami tisztségviselők fizetését, köztük a parlamenti képviselőkét és a miniszterekét.

A járvány idejére az egészségügyi dolgozók, a polgári védelem szervezetei valamint a kulcsfontosságú szolgáltatók 10-200 % közötti illetménykiegészítést kapnak a költségvetésből Szlovéniában.

Emellett további rendkívüli támogatásokkal segítik az állampolgárokat és a cégeket, hogy átvészeljék a válság első néhány hónapját. Ha az elhúzódna, újabb csomagokról döntenek majd. A benyújtott törvényjavaslat többek közt tartalmazza, hogy

  • a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak után az állam kifizeti a járulékokat,

  • rendkívüli nyugdíj-kiegészítést kapnak a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők,

  • az egy vagy két főt alkalmazó mikrovállalkozások a minimálbér 70 százalékának megfelelő havi jövedelmet kapnak az államtól, amely után nem kell járulékot fizetniük.

A válságcsomag értéke mintegy 2 milliárd Euró, (700 milliárd forint!) adta hírül az MTI.

Ne feledjük a magyar kormány ugyanezen célra március 10. -én 2 milliárd forintot különített el, majd néhány nappal később további 2 milliárdra tett ígéretet.

Mindeközben Magyarországon a parlamenti képviselők 70 % -kal megemelték saját fizetésüket. A védőfelszerelés nélkül dolgozó egészségügyi alkalmazottak egymás után kerülnek karanténba és betegednek meg. A vasutasok jelentős részét továbbra is minimális védőfelszereléssel dolgoztatják, a vonatok végre legalább a tanítási szünetekben érvényes menetrend szerint közlekednek hétköznapokon is, de szerintünk a munkaszüneti napokon érvényes menetrend bevezetése is elegendő lenne.

A jegyvizsgálók beszámolói szerint utasszámlálás zajlik, aminek eredménye alapján remélhetőleg a MÁV vezetése is végre rászánja magát a menetrend ésszerűsítésére és legalább a hétvégi vagy ünnepi menetrend szerint közlekedteti a vonatokat.

A BKV ezt már jó ideje megtette, de még így is szellősen utazhatunk járatain. Sok megállóban meg sem állnak a buszok, mivel sem fel, sem leszálló utasok nincsenek, ezért további járatritkításokat jelentett be a főváros vezetése, ezzel is ösztönözve az emberek otthonmaradását.

A GYERMEKVASÚT LEÁLLT! BKV, MÁV-HÉV ÉS ÖBB JELENTŐS KORLÁTOZÁSOK. MÁV-Start ???

Ehhez a gondolathoz kapcsolódik a bér kérdése. Ugyanis a munkavállalók egy része családi okok miatt (megoldatlan gyermekelhelyezés, idős szülők féltése) szeretne otthon maradni, míg másik részük a munkahelyéért aggódik, és inkább dolgozna.

Ez a látszólag kettős érdek a bérkiegészítési rendszer bevezetésével feloldható lenne úgy, hogy senki sem maradna jövedelem nélkül. Az nyilvánvalóan nem lenne igazságos, hogy ugyanannyi bért kapjon az, aki otthon marad, mint az aki naponta viszi vásárra a bőrét.

A március 28. -án életbe lépett kijárási korlátozás bevezetésével a korábbiakhoz képest is csökkenni fog az utasszám, ami előbb-utóbb valamiféle menetrend módosítást kell, hogy eredményezzen. Saját tapasztalatunk, hogy nap közben (8-14 óra között) alig “lézeng” egy-egy utas az elővárosi vonatokon.

A szlovén példát alapul véve azok a munkavállalók, akik kényszerűségből vagy saját elhatározásból kénytelenek otthon maradni, távolléti díjat kapnának, míg azok az utasforgalomban részt vevő kollégák, akik jelen körülmények között is vállalják a munkát, 30-50 % bérkiegészítésben részesülnének.

Az Európai Unió 37 milliárd eurós csomagot szavazott meg a tagállamoknak a koronavírus elleni védekezés céljára, melyből Magyarország részére 5,6 milliárd Eurós (2.000 milliárd Forintos) keretet biztosít.

A felhasználás elsődleges célja a vírus terjedésének korlátozása, orvosi eszközök beszerzése, oltóanyag kifejlesztés kutatása valamint a gazdaság támogatása, különös tekintettel a foglalkoztatásra.

Mint látjuk tehát uniós források is felhasználhatók ahhoz, hogy a munkahelyek megmaradjanak, és a munkavállalók jövedelmi helyzete érezhetően ne rosszabbodjon.

Most lenne szükség arra, hogy a vasutas szakszervezetek konkrét javaslatot dolgozzanak ki a vírus idején történő foglalkoztatásra és bérezésre vonatkozóan a munkáltató felé.

Reméljük, hogy a “home officeban” azért nem rozsdásodtak még be a fogaskerekek.

 

címlapfotó: Internet

 

One Reply to “ÚJABB RABSZOLGATÖRVÉNY A LÁTHATÁRON?

Comments are closed.