baleset lehetőségek társadalmi célú

PREVENCIÓ: Hollandia

Olvasási idő: < 1 perc

 

Mindenütt a világban (sajnos) időről-időre történnek vasúti balesetek.

Azonban a balesetek kivizsgálásában és az esetek nyilvánosság elé tárásában már igencsak komoly különbségek vannak az egyes országok között.

Ma a Holland Biztonsági Testület feltárómunkájába tekinthetünk be két komoly vasúti baleseten keresztül.

 

2014 január 15. -én, szerdán egy távolsági vonat kisiklott, amikor röviddel a Hilversum állomás elhagyása után áthaladt egy váltón. Miután a vonat első szakasza egyenes irányban haladt a kitérőn, a vonat hátsó részét hirtelen a szomszédos sínre irányították, amelynek eredményeként a vonat kisiklott. Az ütközés elkerülése érdekében
az ellenkező irányba haladó vonatot időben megállították. Mivel a váltó meghibásodása súlyos balesetet okozhat, a Biztonsági Testület vizsgálatot indított.

 

2012 április 21. -én két vonat összeütközött Amszterdamban, a Westerpark közelében. Egy intercity és egy sprinter ütközött egymással. A baleset során a körülbelül 425 utas közül legalább 190 sérült meg, akik közül több mint 20 súlyosan megsérült. Az egyik súlyosan megsérült utazó a baleset utáni napon a sérülései miatt meghalt.
Az ütközés azért fordulhat elő, mert a két vonat vörös jelzésen haladt át.

A Holland Biztonsági Tanács vizsgálata három kérdésre összpontosított:

– Az ütközés előtti pontos események (körülmények);
– Az a mód, amellyel ellenőrizhető a vörös fényből történő ütközés esélye;
– Az érintett vonatok ütközésbiztonsága.

 

Mindkét eset tragikus, de a vizsgálatok eredményei a további hasonló balesetek kialakulását megakadályozandó változások alapját képezik.