árulás eltitkolva hazugság lehetőségek vdszsz

LEVÉLVÁLTÁS

Olvasási idő: 3 perc

 

Ebben a járvánnyal és rendkívüli időjárással sújtott nehéz időkben a VDSzSz Szolidaritás már csak munkáltatói információkat közöl és “könyörög” az utasoknak, maradjanak otthon, ezzel óvva a vasutasok egészségét. Hisz ők mint érdekvédők a plakátokon kívül képtelenek bármi mást tenni a tagjaik érdekében.

De erről a szégyenletes megnyilvánulásukról korábban már beszámoltunk.

EGYENLŐK AZ EGYENLŐBBEK KÖZÖTT, AZ ORWELL -I ÁLLATFARM

Úgy tűnik mégis van a VDSzSz Szolidaritásban olyan tisztségviselő, akinek tagjai és kollégái egészsége a legfontosabb, ezért levelet írt a MÁV-Start, Budapest TSZVI Munkavédelmi Bizottság elnökének és a következőkről érdeklődött:

Kedves Tamás!

Most értesültem arról a nyugtalanító körülményről, hogy a Nyugati pályaudvar telephelyen szolgáló jegyvizsgálóknak és pénztár kezelőknek a munkáltató nem biztosít kellő mennyiségű védőfelszerelést.

Ugyanis a szolgálatuk kezdetekor csupán egy ffp1 típusú maszkot és egy pár gumikesztyűt kapnak a jegyvizsgálók.

Az ismereteim alapján megjegyzem, hogy a vírusnak a légutakra való bejutását az ffp2-es típusú maszk kielégítően, míg az ffp3 típusú maszk megfelelően gátolja.

Az ffp1 típusú maszk védelmi képességéről megfelelő információval nem rendelkezem.

Ha lennél szíves kérd meg szakszervezetünk vezetését szerezze be nevezett maszk minőségi tanúsítványát, és tagjaink számára tegye hozzáférhetővé.

Egyébként az ffp védőmaszkok az idő múlásával rohamosan veszítenek a védelmi képességükből. Ezért egy tizenkét órás szolgálat során lehet többször is kellene őket cserélni.

A kesztyűket ugyancsak. Mivel hamar szennyezetté válnak, ezáltal nem a kívánt mértékben nyújtanak védelmet a vírus támadása ellen.

A pénztárkezelők, nem tudom mi okból maszkot nem, csak egy pár gumikesztyűt kapnak, ami számukra sem elegendő mennyiség  egy szolgálatban.

Valószínűleg az általam eléd tárt problémáról tud a telephely vezető is, de úgy tudom nem intézkedett!

Ha a munkáltató nem tudja biztosítani, az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit, ami a járvány okozta komoly helyzetben, mindennél fontosabb akkor miért várja el a személyes jelenlét a vonatokon!

Kérlek mivel igen nagy súllyal bíró problémával állunk szemben, kérem közbenjárásodat és intézkedésedet!

2020. március 23.

Várom válaszodat!

Üdvözlettel: B. Dénes

Hamarosan jött is a válasz a budapesti TSZVI Munkavédelmi Bizottság elnökétől:

Szervusz, Dénes!

A védőeszköz meghatározást és ellátást a a Törzsek rendelkezéseinek megfelelően az Biztonsági Igazgatósággal egyeztetve az SzK végzi a kockázatértékelésekkel együtt.

A rendelkezésre álló védőeszközök mennyisége alapján jelenleg 1 db maszk, 2 db kesztyű lenne az új csomagban (mivel egy valóban nem elegendő), ezek szerint ott még a régebbi csomagolású egységcsomagot kapják, de ezt B. Józsi (Jv-k) & D. Erika (pénztárosok), mint a területért és munkaköri csoportért felelős helyi MvB tagok tudják pontosan megmondani.

Minőségi tanúsítvány (és rendelkezésre álló mennyiség) ügyében pedig B. Csaba SzK-s mukavédelmi szakelőadó (Fehérház) az illetékes, de elhiheted nem releváns, hiszen a nélkül nem kerülhetne forgalomba sem, nem, hogy felhasználásra! (Csaba egyeztet amúgy a helyi vezetővel is.)

Ami a védelmi fokozatokat illeti, ez a bármilyen betegséggel rendelkezőnél lenne fontos (vírus – FFP3), neki kell védekeznie a továbbterjedés megakadályozása érdekében a Népegészségügyi Központ álláspontja szerint, ráadásul és szerencsére ők vannak jóval kevesebben.

A kiemelt kockázatúaknál kell az egyénnek biztosítani, lásd egészségügy és védelmi szervek. Nálunk is csak a az Utasellátó és a Jv-k az érintettek, a pénztárosi kör ú.m. kiterjesztés, ráadásul már nem működtetnek nyitott péntárakat, ügyfélszolgálatokat, így csökkentve a kockázatot, lásd a céges Hírleveleket is. (Amúgy csak maga a vírus nagyon-nagyon kis valószínűséggel adódik át, mivel ‘hordozó(k)hoz’ tapadva ‘közlekedik’, legyen az permet, vagy porszem, ekkor már pedig az FFP1-es is elegendő hatást fejt ki. Megjegyzem a nagyon gyakori helytelen maszk használat miatt ez sem éri el igazán a célját.)

A személyi higiénia és fertőtlenítés sokkal fontosabb része a védekezésnek, megelőzésnek az illetékesek szerint, amit a jelenlegi Veszélyhelyzet kihirdetése és állása mellett nem is tudunk megmásítani…

Csütörtökön délután jeleztem utoljára, hogy nem elegendő a védőeszköz ellátás, ígértek újabb szállítmányt a hét elejére, de várhatóan az sem lesz sokáig elegendő, hiszen nincs annyi sehol készleten, ami az igényeket – pláne hosszú távon – kielégítené.

Utolsó kérdésedre Te magad is tudod a választ: minimum közlekedésbiztonsági okból várják el a Vjv-i jelenlétet. (Nem hiszem, hogy Ti is a kényszerszabadság vagy az igazolt, nem fizetett távollét helyzetét szeretnétek magatoknak, hidd el nem kellemes.)

Üdvözlettel: Tamás

Azért az elkeserítő, hogy nem mer egy vasutas érdekvédelmi szervezet hasonló, vagy netán ugyanolyan követeléssel fordulni a MÁV-Csoport vezetőihez, mint ahogyan azt a Magyar Állami Operaházban működő szakszervezetek tették korábban.

A MÁV -OS SZAKSZERVEZETEK MIKOR ÉRZIK ITT AZ IDEJÉT, HOGY FELSZÓLÍTSÁK A MUNKÁLTATÓT?