lehetőségek választás vdszsz

JAVASLAT

Olvasási idő: 2 perc

 

Kedves Kollégák!

 

Hozzátok hasonlóan én is egyre gyakrabban teszem fel a kérdést, hogy van-e értelme a jelenlegi helyzetben szakszervezeti tagnak maradni. Fizetjük a tagdíjat, a VDSzSz Szolidaritás pedig nagy ívben tesz a fejünkre. Megkapják a kiemelt bérüket a munkáltatótól, a szakszervezet egyéb juttatásokat biztosít számukra (gépkocsi használat, telefonhasználat, esetleg némi költségtérítés) de a munkavállalók problémáival egyáltalán nem törődnek. Egyetlen dolog fontos számukra, saját túlélésük és jólétük.

 

Tudom, a jelenlegi jogi környezetben nem olyan egyszerű sztrájkot hirdetni, de hál istennek demonstrálni azért lehet és ezen kívül is vannak jogi és más eszközeink, amelyekkel korábban számos alkalommal éltünk. Talán emlékeztek rá, hogy tüntettünk a Közlekedési Minisztérium előtt, a Képviselőház előtt, demonstráltunk többször is a Parlamentnél.

 

Most sem lenne akadálya annak, hogy a következő tárgyalás idejére a VDSzSz Szolidaritás demonstrációra hívja tagjait a MÁV székház elé, ezzel is nyomatékot adva komolyságuknak és elszántságuknak. Persze, ahhoz kellene lennie egy jól megfogalmazott követelésnek.

 

Korábban a szakszervezet különböző testületei szavaztak a bérkövetelés mértékéről, melyet a tárgyaló delegáció foggal-körömmel próbált érvényre juttatni, addig mostanság vagy egyáltalán nincs ilyen, vagy olyan szinten titkos, hogy nem csak a tagok nem tudnak róla, hanem a középszintű tisztségviselők sem.

 

Mi hát a megoldás?

Rá kell szorítani a VDSzSz Szolidaritást, hogy markáns követeléseket fogalmazzon meg a munkáltató(k) felé, álljanak ki a munkavállalók jogaiért és érdekében. Jelzést kell küldeni, hogy nem vagyunk velük elégedettek, és ha nem változtatnak a hozzáállásukon, számíthatnak arra, hogy végleg búcsút mondunk nekik.

 

Bojkottáljuk a tagdíjfizetést!

Vonjuk vissza a munkáltatónál a tagdíj levonására adott hozzájárulást. Ez nem kilépést jelent, hanem csak tagdíj nem fizetést azoknak, akik még nem döntöttek a végleges kilépés mellett.

 

A VDSzSz Szolidaritás az alapszabályában rögzíti, hogyan kell fizetni a tagdíjat, mennyi idő elteltével kap fizetési felszólítást az elmaradás rendezésére a tag, mennyi idő alatt kell befizetni a tagdíjhátrálékot. Ez általában több hónap haladékot jelent.

Ha ennyi idő alatt érdemi változás történik (amit remélek, de nem bízom benne), akkor lehetőség van a tagdíj rendezésére. A másik lehetőség, hogy a szakszervezet továbbra is a munkáltató kedvében jár, és a jelenlegi gyakorlatot folytatja, akkor továbbra sem fizetünk tagdíjat, és így megszüntetik a tagságunkat.

Ezzel megkíméljük magunkat a felesleges pénzkidobástól.

 

A VDSzSz Szolidaritás alapszabálya a következőképpen rendelkezik a tagsági jogviszony megszűnéséről:

 

H. Zoltán és emberei hiába szorgoskodnak azon, hogy átírják az alapszabályt (a bértárgyalások eredményes lezárása és bérkövetelés helyett), illegitim szakszervezeti vezetők és bizottságaik csak is törvénytelen kreálmányokat hozhatnak létre.

Kár hogy annyi jogvégzett emberrel maguk körül, ezt az alaptézist nem akarják figyelembe venni.

 

Íme a nyilatkozat, amelyet kitöltve bármely humán ügyfélszolgálati irodában leadva, vagy akár aláírva és beszkennelve online a humanus@mav-szk.hu címre elküldve meglehet bízni a munkáltatót a tagdíjlevonásának munkabérből történő visszavonására:

Tagdíjlevonási hozzájárulás megszüntetése

 

One Reply to “JAVASLAT

Comments are closed.